Rektör Karakaya Pilot Projelerde Gelinen Aşamaları YÖK’te Anlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında 12 Aralık 2018 tarihinde YÖK Başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve proje kapsamında pilot seçilen üniversitelerin rektörleri katıldı. Toplantıda Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarım ve jeotermal alanında pilot seçilen üniversitemizin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç: “Bu Projeler Birlikte Çalışma Projeleridir”

Toplantıda YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından projeye ilişkin bir bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumun ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından bir konuşma gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Saraç konuşmasında "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi"nin, 2015 yılının Haziran ayında YÖK tarafından başlatıldığını ve o zaman mevcut olan Kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlar ile iş birliğine gittiklerini söyledi. Bütün dünyada; yeni nesil bölgesel kalkınma anlayışında bölgelerin öğrenme, bilgilendirme ve yenilik konusunda temel nokta olarak görüldüğünü ifade eden Başkan Saraç, bu projenin yürümesinde birçok paydaşın uyum içinde çalışmasının çok ciddi öneminin ve katkısının olduğunu söyledi. Bu projenin "birlikte çalışma projesi" olduğunun altını çizen YÖK Başkanı Saraç, bu çalışmaların sadece ekonomik faktörler üzerinden olmadığını, Cumhurbaşkanlığının hükümet politikaları, bölgesel ve yerel örgütler, kamunun sağladığı danışmanlık hizmetleri, bölgenin büyüme dinamiklerinin desteklenmesi, kamu finansal desteği gibi diğer birçok faktörün göz önüne alınarak yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Naci Ağbal: “Hedefleri Büyük Belirlemeliyiz”

Başkan Saraç’ın ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ise, proje sayesinde pilot seçilen üniversitelerin  bulundukları illerin sosyo ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sunacağını belirterek "Biz de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olarak üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yerine getirerek pilot üniversitelerimize YÖK'ün belirlediği hedeflere varmaları noktasında tüm katkıyı sonuna kadar vereceğiz." dedi. Ağbal konuşmasına şu şekilde devam etti: "Projeler, tedrici ve küçük adımlardan ziyade radikal ve büyük adımlarla ilerleyen ve dönemin sonunda da sıçrama sayılabilecek neticeleri ortaya koymalı. O açıdan hedefleri büyük belirlemeliyiz." Son 16 yılda üniversitelerde eğitime erişilebilirliğin önemli oranda arttığının altını çizen Ağbal, ilçelerde bile üniversite kurma sürecinden geçildiğini aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi kapsamında pilot seçilen üniversitemiz adına Rektör Karakaya tarafından projelerle ilgili gelinen aşamaları anlatan bir sunum gerçekleştirildi.

Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM/GETAT) Projesi

JEOKAREM Projesine ilişkin olarak uzmanların eğitiminin devam ettiğini ve bunun yanı sıra  öncelikli olan bazı cihaz ve ekipmanların alımının yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, termal suyun rehabilitasyon merkezine ulaştırıldığında merkezin aktif hale geleceğini sözlerine ekledi.

Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesi

Proje kapsamında öncelikle eğiticilerin eğitimi programına öncelik verildiğini belirten Rektör Karakaya, Anti-Gravite Yürüme Bandı, İzokinetik sistem ve sırt modülü, Endovizyon ve spider sistemi ve diğer alt yapı çalışmaları tamamlandığında merkezin hizmet verebilecek duruma geleceğini açıkladı.